Szybki i pyszny keks

Dziś będzie pysznie 🙂
Szukałam od dawna idealnego przepisu na keks. Z założenia powinno to być ciasto łatwe, szybkie i smaczne. Idealne na sobotnią kawę, czy niezapowiedzianych gości.

Dla mnie osobiście ciasto jest proste, jeśli do jego przygotowania nie brudzę więcej niż dwóch misek i całość działań nie trwa dłużej niż 15 minut (bez pieczenia). Przy tym nie powinnam się umęczyć – keks wpisuje się w ten schemat. Wystarczającą rekomendacją dla niego są słowa mojej przyjaciółki: „Daj mi przepis” i dzisiejsze „Dałam ten przepis mamie” 🙂

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Ja go nieco zmodyfikowałam i uważam, że teraz jest idealny. W oryginale jest zdecydowanie za dużo proszku do pieczenia, cukru i bakalii, poza tym sam sposób jego przygotowania jest bardziej uciążliwy.

Będziemy potrzebować:

  • kostkę masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 5 żółtek i 5 białek
  • dwóch łyżek wódki
  • wanilii z połowy laski
  • 225 gram mąki
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 250 gram bakalii (rodzynki/ pestki dyni/ pestki słonecznika/ żurawina/ orzechy/ nasiona lnu/ pokruszona czekolada)

Masło lub margarynę warto wcześniej wyjąć z lodówki lub potrzymać przez pół h w piekarniku ustawionym na 40 stopni, by było miękkie.

Zaczynam od ubicia białek ze szczyptą soli na sztywną pianę.

W drugiej misce ucieram masło z cukrem na puszystą masę, do której dodaję dodaję żółtka i wanilię. Miksuję przez około minutę, wlewam wódkę, jeszcze chwilę wyrabiam mikserem. Do masy przekładam ubite wcześniej białka i całość kręcę na pierwszej szybkości miksera.

Kiedy składniki są połączone, do całości przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam szpatułką do połączenia składników. Bakalie oprószam mąką (dzięki temu nie opadną) i mieszam razem z ciastem.

Keks możemy piec w standardowej wielkości keksówce, lub też w formie do babki. Próbowałam jednego i drugiego i z keksówką jest mniej roboty (formę babkową trzeba porządnie wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia).  Czas pieczenia w zależności od formy nie ulega zmianie.

Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 55 minut.

Z podanych ilości składników wychodzi około 12 porcji ciasta. Znika naprawdę szybko i jest idealnym uzupełnieniem filiżanki kawy. Dzięki temu przepisowi Wasze życie będzie przyjemniejsze 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s