Ciasteczka owsiane

W Mikołowie jest taka piekarnia, która robi najlepsze ciasteczka owsiane na świecie. Szczęśliwie mieszkam te kilka kilometrów dalej i nie jem ich codziennie. Ostatecznie, ciastka owsiane są zdrowe, ale zawierają też całkiem sporo kalorii.

Za każdym razem wcinając te mikołowskie ciastka, zastanawiałam się nad ich recepturą. Raczej nie dadzą mi jej w piekarni, więc zaczęłam sama kombinować. W końcu doszłam do czegoś, co nieco przypomina oryginał. Dziś będzie więc przepis.

Takie ciastka świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie. Z podanych niżej proporcji zrobicie 12 sztuk. Jeśli zamkniecie je w słoiku, wytrzymają kilka dni – co najmniej cztery. Przeważnie nie miały okazji trwać dłużej niż 24 h, ale raz o nich zapomnieliśmy – zostały odkryte po czterech dniach i były pycha!

Czego potrzebujemy?

  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 100 g bakalii (rodzynki, orzechy, pestki słonecznika, dyni, żurawina itp.)
  • 2 roztrzepane jajka
  • 100 g roztopionego oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego

Co robimy?

Nie ma prostszego przepisu. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, następnie łączymy je z mokrymi. Zwilżonymi dłońmi robimy 12 kulek, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i „rozpłaszczamy”.

Jak to piec?

Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 15 min w  termoobiegu. Jeśli zrobiliście większe sztuki, będą potrzebowały około 20 min w piekarniku.

Co dalej?

Ciastka ściągamy z blaszki, kiedy ostygną. Od razu po upieczeniu są dość miękkie, potem lekko twardnieją. Najlepsze są na drugi dzień.

Wiecie co jest w nich najlepsze? To, że wcinając je odczuwamy taki luz psychiczny – bo nie dość że słodkie, to jeszcze zdrowe!

Smacznego 🙂

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Ciasteczka owsiane

  1. Wyprobowalam przepis, bo lubię zdrowe pieczenie. Ciasteczka pycha! Gusia zachwycona! Tylko mogłyby być ciut słodsze, ale może to kwestia tego, że zamiast syropu klonowego użyłam z agawy. Żeby były tak 100% zdrowe proponuję jajka od gospodarza, bakalie bez dwutlenku siarki i wyeliminować proszek do pieczenia. Dzięki za przepis! Jeszcze planuje drożdżowe testować.

    Polubienie

  2. Chociaż je lubię, nigdy się nie pokusiłam o samodzielne ich upieczenie. Chyba czas to zmienić i wziąć się za pieczenie owsianych ciasteczek 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s