Co na grilla? Szaszłyki!

Grill to ulubiona forma rozrywki Polaków, zwłaszcza wiosną i latem. Z chęcią przyrządzamy na nim kiełbasy, karkówkę czy kurczaki. Jednak grill nie musi być tylko i wyłącznie kojarzony z tradycyjnymi potrawami. Czasem warto zaszaleć i na grillu położyć coś niecodziennego. Przykładem mogą być szaszłyki drobiowe z cukinią i czosnkiem marynowanym. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest trudne!

Grillowanie to doskonały sposób na spotkanie z przyjaciółmi czy rodziną. Prosty przepis na drobiowe szaszłyki sprawi, że zaskoczysz swoich gości niecodziennym daniem. Na grillu zazwyczaj pojawia się mięso. Warto więc zadbać, by było podane w ciekawej formie, odmiennej od tradycyjnych smaków. Jak przygotować niecodzienne szaszłyki, które połechcą kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych miłośników grilla?

Szaszłyki drobiowe z cukinią i czosnkiem – przepis na wszystkie okazje

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka (najlepiej podwójna)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • słoiczek czosnku marynowanego

Opcjonalnie do szaszłyków można również dodać kolorową paprykę (czerwoną i żółtą) oraz pieczarki. Doda to naszym szaszłykom smaku i koloru.

Składniki na marynatę

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól

Przygotowanie

Pierwszym krokiem jest przygotowanie marynaty. Czosnek przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki. Całość zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy do niej sok z cytryny i miód. Wszystko mieszamy. Dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Marynatę rozlewamy do dwóch miseczek. W jednej umieszczamy pokrojone w dużą kostkę mięso. W drugiej pokrojone w kostkę cukinię i opcjonalnie paprykę i pieczarki. Składniki na szaszłyki odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

Zanim zaczniemy przygotowywać należy namoczyć patyczki do szaszłyków. Zapobiegnie to ich przypaleniu na grillu. Odsączamy czosnek z zalewy. Kawałki mięsa nadziewamy naprzemiennie z kawałkami cukinii i ząbkami czosnku oraz papryki i pieczarek. Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony (czyli w sumie około 10-12 minut) na średnio gorącym grillu.

Szaszłyki drobiowe świetnie sprawdzą się również na obiad. Można je również przygotować na grillu elektrycznym czy w piekarniku. Będzie to miła odmiana na danie z kurczaka. Coś niestandardowego i niecodziennego. Do szaszłyków pasuje sałata lodowa z rukolą i prażonymi pestkami słonecznika, polana oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Jako dodatek sprawdzi się także sos tzatziki czy pieczone ziemniaczki.

Jak widać grill wcale nie musi być nudny. Tradycyjne dania owszem są smaczne, jednak warto urozmaicać grillowe menu, by cieszyć się nowymi smakami podczas spotkań z najbliższymi.