Prosty przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Masz ochotę na ciasto drożdżowe, ale przeraża Cię jego wyrabianie? Dzięki temu przepisowi możesz przygotować pyszny drożdżowy placek i wcale nie musisz ciasta wyrabiać. To ciasto dla leniwych, które zawsze wychodzi. Najważniejsze jest zachowanie proporcji dodawanych składników.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to idealna propozycja dla osób, które nie czują się w kuchni jak zawodowi kucharze. To idealne ciasto dla osób, które chcą przygotować szybki i smaczny deser. To idealna propozycja deseru w letnie dni, kiedy nie chce stać się w kuchni. Ilość wysiłku, który trzeba włożyć w przygotowanie ciasta jest minimalna.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki

  • 4, 5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 10 dkg. drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • drobne owoce ( opcjonalnie)

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie

Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebna nam będzie szeroka miska. Na jej dno kruszymy świeże drożdże. Następnie dajemy cukier, roztrzepane jajka, olej i letnie mleko. Na wierzch wylewamy letnie mleko i dodajemy szczyptę soli. Aby ciasto się udało, ważne jest zachowanie kolejności dodawanych składników. Inna kolejność może skutkować tym, że ciasto po prostu nie wyjdzie. Produkty dodajemy równomiernie, rozkładając je na całej powierzchni miski. Naczynie ze składnikami na ciasto przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum trzy godziny. W tym czasie składniki się ze sobą połączą, a ciasto zacznie rosnąć. W tym czasie przygotujemy kruszonkę. Masło ucieramy z cukrem i mąką, tak by powstały “grudki”.

Po trzech godzinach składniki lekko mieszamy za pomocą drewniane -j łyżki. Do pieczenia ciasta potrzebna nam będzie blaszka o wymiarach 26×30 centymetrów (oczywiście to tylko sugestia, możemy użyć innej formy). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozkładamy równomiernie ciasto. Jeśli zdecydujemy się na opcję z owocami, dodajemy je na końcu. Do ciasta drożdżowego możemy użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców.

Wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je na kratce.

Ciasto jest dosyć wysokie dlatego warto mieć na uwadze, aby w formie zajmowało około 3/4 wysokości. Jeszcze urośnie i może z tej formy się po prostu wylać.

Ciasto drożdżowe wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania. Wystarczy przestrzegać kolejności dodawanych składników i ich ilości. Najwięcej czasu zajmuje wyrastanie, dlatego ciasta drożdżowego nie przygotujemy dla niezapowiedzianych gości. Ciasto drożdżowe długo zachowuje świeżość. Smakuje wyśmienicie zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i kilka dni później.