- Solidność i styl: zalety mebli z litego drewna
- Wybór odpowiedniego roweru dla dziecka: Klucz do bezpiecznej i radosnej jazdy
- Odkrywając Potencjał Internetu Radiowego w Zielonej Górze
- Wybór idealnych butów do tańczenia ślubnych: Praktyczny przewodnik dla przyszłych panien młodych
- Moda dziecięca: Trendy w odzieży, ubraniach i spodniach dla najmłodszych
Przepis na ciasteczka owsiane

Chciałabyś przygotować dla swojego dziecka zdrową przekąskę, którą dasz mu w ciągu dnia lub włożysz do śniadaniówki? Nie musisz szukać. Ciasteczka owsiane to świetny pomysł na zdrowy deser. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne i wystarczy zaledwie chwila, by cieszyć się smaczną przekąską.
Ciasteczka owsiane to pyszny deser, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. To też jeden z najtańszych deserów, które można przygotować w domu.Składniki na ciasteczka nie są skomplikowane i tak naprawdę każdy z nas ma je w swoim domu. Nie trzeba więc jechać specjalnie do sklepu, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Wystarczy udać się do kuchni, by przygotować pyszny i zdrowy deser. Ciasteczka można przygotować w wielu wariacjach. Możemy dodać do niego bakalie, żurawinę, same rodzynki lub przygotować ciasteczka bez żadnych dodatków. Wszystko zależy od preferencji smakowych domowników.
Ciasteczka owsiane – przepis na specjalne okazje
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 płaskie łyżki cukru białego
- 1 łyżka miodu (najlepiej lipowego, ale każdy inny również się nada)
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie suszona żurawina, rodzynki lub inne bakalie
Przygotowanie
Zanim przygotujemy masę na ciasteczka, rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Należy stale je mieszać, by się nie przypaliło. Po rozpuszczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Przesiewamy mąkę, którą następnie wsypujemy do miski, dodajemy płatki owsiane, dodajemy proszek do pieczenia, miód, cukier, jajka. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Następnie do garna z roztopionym masłem dodajemy wszystkie składniki i bardzo powoli mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą i klejącą się konsystencję. Na koniec dodajemy bakalie.
Z masy ręcznie formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy i układamy równomiernie na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Ciasteczka pieczemy około 13-15 minut, do momentu aż będą rumiane i wypieczone.
Jak widać przygotowanie ciasteczek owsianych nie jest trudne. Bardzo szybko możemy mieć deser, który zachwyci i młodszych i starszych. Ciasteczka wyjdą zarówno z płatków owsianych górskich, jak i błyskawicznych. Wszystko zależy od preferencji. Bakalie są opcjonalne i jeśli nie chcemy, nie musimy ich dodawać. Ciasteczka znikają szybko, ale jeśli jakieś zostaną można je przechowywać w szklanym pojemniku, szczelnie zamknięte.
Przepis na owsiane ciasteczka można wykorzystywać o każdej porze roku. Sprawdzą się jako deser na święta Bożego Narodzenia, czy Święta Wielkanocne. Będą idealne do kawki ze znajomymi czy do szkolnej śniadaniówki dla dzieci. Są proste i szybkie w przygotowaniu. W niecałe 25 minut możemy cieszyć się niezwykłym smakiem ciasteczek.