- Solidność i styl: zalety mebli z litego drewna
- Wybór odpowiedniego roweru dla dziecka: Klucz do bezpiecznej i radosnej jazdy
- Odkrywając Potencjał Internetu Radiowego w Zielonej Górze
- Wybór idealnych butów do tańczenia ślubnych: Praktyczny przewodnik dla przyszłych panien młodych
- Moda dziecięca: Trendy w odzieży, ubraniach i spodniach dla najmłodszych
Przepis na pyszny i szybki keks

Nagłe przyjście znajomych? Teściowa zapowiada się z wizytą? A może ochota na coś słodkiego? Na takie okazje najlepiej przygotować keks. To ciasto, które robi się szybko i prosto, a do tego jest bardzo smaczne. Jak przygotować keks? Czy trzeba mieć w domu jakieś specjalne składniki, żeby go przygotować?
Keks kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak może być pieczony z różnych okazji. Jego przygotowanie nie zajmuje mnóstwa czasu, więc jest doskonałą propozycją na szybki deser. Keks to ciasto aromatyczne, smaczne, które bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Można go jeść od razu po wyciągnięciu z pieca lub zawinąć w ściereczkę i zjeść po 2-3 dniach. Jak przygotować pyszny i szybki keks? O to przepis.
Szybki keks – przepis
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanka mąki
- 250g masła (lub margaryny)
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag bakalie (tu mamy pełną dowolność – można przygotować keks z samymi rodzynkami lub miksem rodzynki, orzechy, żurawina itp.)
Przygotowanie
Pierwszym krokiem jest przesianie mąki. Następnie przygotowujemy bakalie. Możemy skorzystać z gotowej mieszanki keksowej lub użyć wybranego miksu, w skład którego wejdą rodzynki, żurawina, owoce kandyzowane, orzechy. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli zdecydujemy się na dodanie migdałów, należy je wcześniej sparzyć, by zeszła z nich skórka.
Pokrojone bakalie mieszamy z 2 łyżkami mąki i odstawiamy na bok. Oddzielamy żółtka od białek. Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach, powoli dodajemy po jednym żółtku. Każde żółtko miksujemy co najmniej minutę. Do ubitej masy stopniowo dodajemy mąkę. Możemy użyć do mieszania miksera, ale obroty muszą być najniższe. Najlepiej mąkę i masę mieszać drewnianą łyżką.
W międzyczasie białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej margaryną i posypaną mąką. Ciasto wlewamy do 3/4 wysokości formy. Jeśli ciasta będzie za dużo, wypłynie z foremki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 60 minut. Po około 30 minut dobrze jest uchylić drzwiczki piekarnika i za pomocą suchego patyczka sprawdzić czy ciasto się piecze. Wówczas też nacinamy ciasto wzdłuż na głębokość 1 cm. Zapobiegnie to pękaniu wypieku. Jeśli ciasto zbyt szybko zarumieni się od góry, można je przykryć folią aluminiową.
Po wyjęciu z pieca, zostawiamy ciasto w formie aby lekko przestygło. Następnie wyjmujemy i wykładamy na kratkę, by całkowicie wystygło. Keks można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem lub bakaliami. Można go podawać również bez dodatków.
Jak widać keks nie jest trudnym do przygotowania ciastem, a jego smak zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy.