Przepis na pyszny tort czekoladowo-malinowy

Przygotowanie własnego tortu wydaje się trudne. Jednak odpowiedni przepis pozwoli przygotować pyszny tort czekoladowo-malinowy, który zachwyci gości. Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem owoców, może być gwiazdą wieczoru każdej rodzinnej imprezy. Przepis na tort, który znajdziecie poniżej nie jest skomplikowany i nawet osoby, które nie są mistrzami kuchni świetnie dadzą sobie z nim radę.

Tort czekoladowo-malinowy – przepis na każde okazje

Składniki

Ciasto:

  • 3 jajka (oddzielamy białka od żółtek)
  • 150 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • niepełne 1/2 szklanki białego cukru
  • cukier waniliowy
  • 150 mąki
  • 30 g kakao
  • 1/3 łyżeczki sody
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
  • fix do ubijania śmietany
  • ok. 4 łyżki cukru pudru
  • ok. 500 g malin

Polewa Czekoladowa:

  • 80 g czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

Ciasto:
Przesianą mąkę mieszamy z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie ubijamy białka na sztywno. Do piany z białek stopniowo dodajemy cukier biały, brązowy i waniliowy. Całość cały czas mieszamy delikatnie. Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i powoli dodajemy żółtka. Do powstałej masy dodajemy partiami mąkę z kakao. Na przemian z mąką, wlewamy mleko i olej. Tak powstałe ciasto przelewamy do formy, wysmarowanej tłuszczem. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 45 minut. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto należy obrócić do góry dnem, by pozbyć się powstałego w trakcie pieczenia wybrzuszenia. Następnie ciasto wyjmujemy z formy przy pomocy noża i studzimy.

Krem:

Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem. Musimy być bardzo uważni, aby ze śmietanki nie zrobić masła. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 200 g świeżych (lub mrożonych) malin i chwilę miksujemy. Jeśli nasz krem będzie rzadki, wówczas możemy dodać więcej fixu do ubijania. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki, by stężał.

Wystudzony tort przekrawamy na trzy części. Spód ciasta wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wykładamy na niego krem malinowy. Przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta. Wykładamy na niego bitą śmietanę i układamy na niej maliny. Całość przykrywamy trzecią częścią tortu.

Tak przygotowany tort jest prawie gotowy. Pozostaje nam przygotowanie polewy czekoladowej. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, ale nie możemy doprowadzić jej do wrzenia. Do podgrzanej śmietanki dodajemy drobno połamaną czekoladę. Garnuszek zdejmujemy z ognia i bardzo energicznie mieszamy, by uzyskać gładką masę. Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch ciasta. Całość dekorujemy malinami. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.